شاهکار جدید الهام علی اف
به دنبال برگزاری مسابقات مستهجن یوروویژن در باکو، این بار "الهام علیاف" در اقدامی شگرف و شرمآور به مناسبت روز استقلال جمهوری آذربایجان از نمادی پردهبرداری کرد که به "آبلیسک" یا آلت شیطان شهرت دارد.
الهام علی اف به بهانه روز استقلال جمهوری آذربایجان(28 می) در خیابان اسقلال باکو با نثار تاج گل و ادای احترام از بنای آبلیسک (Obelisk) پرده برداری کرد.تصاویر فوق در سایت ریاست جمهوری آذربایجان(president.az)منتشر شده است.
روزنامه کانادایی تورنتوسان در گزارشی با عنوان "اسرائیل با تصمیم یک ایرانی به ایران حمله می کند" نوشت: یک ایرانی الاصل ، هم اکنون به دومین مقام مهم در کابینه اسرائیل تبدیل شده است.
رئیس پیشین ستاد مشترک ارتش و وزیر دفاع پیشین اسرائیل ، رهبر فعلی حزب کادیما در تصمیم گیری احتمالی درباره حمله نظامی به ایران در کنار نخست وزیر، نقش اصلی را خواهد داشت. او متولد ایران است و این کشور را به خوبی می شناسد. او شائول موفاز است.
طی هفتههای اخیر بحث حضور منافقین در خاک جمهوری آذربایجان و حمایتهای لجستیکی و مالی این کشور از گروههای برانداز و ضد منافع جمهوری اسلامی ایران واکنش سخنگوی وزارت امور خارجه ایران را سبب شد. این در حالی است كه بحث در باب اقدامات ضدایرانی جمهوری آذربایجان تازگی ندارد و بارها مطرح شده و در سوی دیگر، تهران نیز رسماً به کشورهای همسایه در خصوص تبعات اقداماتی از نوع اسکان منافقین در خاک خود بر روابط دو سویه و مثبتشان با تهران هشدار داده است.
اصولا" یكی از متغیرهای اصلی در شكل گیری روابط میان كشورها بر پایه عوامل جغرافیایی و ژئوپلیتیكی استوار است، امری که در یك بستر زمانی متغیرهای تاریخی و حتی فرهنگی را نیز تحت تأثیر قرار میدهد. ویژگی مهم نقش متغیرهای ژئوپلیتیك در شكل گیری روابط میان كشورها دیر پا بودن و ثبات آن در طول زمان است، این امر برخلاف نقش متغیرهای سیاسی است كه در طول زمان دچار تغییر و دگرگونی میشوند.
در واقع روابط مبتنی بر متغیرهای ژئوپلیتیك بر پایه جغرافیا و روابط مبتنی بر سیاست مبتنی بر عوامل ایدئولوژیك، حزبی، جناحی و گاه حتی بر پایه عناصر و اندیشههای سیاسی شكل می گیرند، لذا تفاوت عمده آنها دیرپایی اولی در برابر گذرا بودن دومی است. با توجه به این ویژگیهاست كه تنظیم روابط خارجی و برقراری روابط دوستانه میان كشورها بر مبنای مؤلفههای ژئوپلیتیك میتواند موجب صلح و ثبات پایدار در میان كشورهای همسایه شود.
در سال های دهه 1950، دیوید بن گوریون رهبر اسرائیل در صدد بود تا یک اتحادیه خاورمیانه ای غیر عربی شامل ترکیه،اتیوپی، ایران و اسراییل به وجود آورد. این تلاش درنهایت به دلیل سقوط شاه ایران به شکست انجامید.
در منطقه قفقاز جنوبی و در شمال رود ارس، کشوری به نام جمهوری آذربایجان وجود دارد. این کشور، روزگاری جزو قلمرو سرزمینی ایران بوده است که در نتیجه بی تدبیری حاکمان قاجار از ایران جدا گشته و سالها تحت لوای تزارهای روسیه و پس از آن نیز به عنوان یکی از جمهوری های اتحاد جماهیر شوروی تحت سیطره ی بی چون و چرای حکومت کمونیستی مسکو قرار داشت.
سرزمینی که امروزه جمهوری آذربایجان نام گرفته است در اثر جنگهای روسیه و ایران طی قراردادهای گلستان در سال 1813 و ترکمنچای در سال 1828 از ایران جدا و ضمیمه روسیه گردید و برای نخستین بار پس از سقوط امپراتوری روسیه در سال 1917 و با روی کار آمدن بلشویکها با استفاده از خلاء قدرت و با کمک ترکهای عثمانی موفق شد در سال 1918 حکومتی تحت عنوان جمهوری آذربایجان را تشکیل دهد. این حکومت در سال 1920 از سوی ارتش سرخ روسیه لغو و قلمرو آن در داخل اتحاد جماهیر شوروی قرار گرفت که تا سال 1991 یعنی تا زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی به حیات خود ادامه داد. در سال 1991 در کنار دیگر جمهوریهای اتحاد جماهیر شوروی آذربایجان نیز اعلام استقلال کرده و به عنوان کشوری مستقل به عضویت سازمان ملل متحد درآمد.پس از فروپاشی شوروی در سال 1991 میلادی، کشورهای جدیدی به عرصه حیات سیاسی در محیط بین الملل قدم نهادند که تجربه چندانی برای فعالیت در عرصه های منطقه ای و جهانی نداشتند و این نکته زمینه ای برای متمایل شدن این کشورها به دیگران و نیز توجه دیگر قدرت ها به این جمهوری های نوظهور شد و رقابت نانوشته ای میان قدرت های منطقه ای و فرا منطقه ای برای نفوذ در این جمهوری های تازه استقلال یافته شکل گرفت.
دولت اسرائیل که ائتلافی متشکل از حزب نوپای کادیما و حزب کارگر را در خود دارد، چند ماه پس از روی کار آمدن وارد جنگی 33 روزه با حزب ا... لبنان شد. به اذعان اکثر تحلیلگران، بخش اعظم افکار عمومی و برخی مقامات سیاسی و نظامی اسرائیل، نتیجه این جنگ عدم دستیابی به اهداف اعلام شده و شکست قدرت نظامی ارتش بود که تا قبل از آن داعیه شکستناپذیری داشت. آنچه پس از آتشبس و پایان جنگ در صحنه داخلی اسرائیل مشاهده میشود، علاوه بر وجود نوعی جوّ یأس و شکست در بین افکار عمومی، رویارویی مجدد جبهه راستگرایان سیاسی با نخستوزیر و کابینه وی میباشد. علاوه بر تأثیرات سیاسی، جنگ اخیر تأثیرات کوتاهمدت و میان مدتی را بر محیط امنیتی اسرائیل بر جای گذاشته و در آینده نیز بر جای خواهد گذاشت.
معاونت سیاست خارجی مرکز تحقیقات استراتژیک در نشستی با حضور کارشناسان مربوطه، زوایای مختلف بحث و تأثیرات جنگ اخیر بر محیط امنیتی اسرائیل را مورد بررسی قرار داد. این گزارش جمعبندی نشست مذکور میباشد.
مرکزتحقیقات استراتژیک